Tedarik Zinciri Yönetiminde SCOR Modeli

SCM Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı
7 Ocak 2017
12’nci Uluslararası Tedarik Zinciri Kampı’nda Sizleri de Aramızda Görmek İsteriz!
9 Şubat 2017

Tedarik Zinciri Yönetiminde SCOR Modeli

Supply Chain Operations Reference Model – SCOR Modeli

İşletmeler verimlilik için operasyonel maliyetleri düşürmek ve kaliteyi geliştirerek sürdürmek için maliyetlerini iyi kontrol etmek zorundadırlar. Maliyetleri düşürebilmek için tedarik zinciri yönetimini iyi uygulamak önemli bir konudur.  Hammadde talep ve temini, nakliye, depolama, dağıtım sırasında yapılacak hatalar işletmeler açısından ciddi problemler oluşturabilir.

Tedarik zinciri yönetiminde SCOR modeli ve Poseidon Danışmanlık

Problemler demiştik işte bu nedenle tedarik zincirindeki problemleri ortadan kaldırmak ve taradık zinciri süreçlerini doğru yönetebilmek için doğru modellemeleri kullanmak gerekir. Bu ise bilgi ve deneyim ister. Poseidon Danışmanlık uzun yıllardır tedarik zinciri yönetimi alanında saha deneyimi olan ve büyük kurumlarla uzun süredir çalışmanın verdiği deneyimle işletmelere çok büyük kolaylık ve avantajlar sağlamaktır. Bugün tedarik zinciri yönetiminde SCOR modeli dendiğinde bunun Supply Chain Operations Reference kelimelerinin baş harflerinden oluştuğunu belirtmek gerekir.  Tedarik zinciri yönetiminde SCOR modeli tarihte ilk kez 1996 yılında Tedarik Zinciri Konseyi tarafından geliştirilmiş bir modeldir. Scor modeli aslında tedarik zinciri yönetimi alanında çalışanlar tarafından tedarik zinciri yönetiminin karmaşıklığını ortadan kaldırmak veya tedarik zinciri yönetimini kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuştur. SCOR modeli bağımsız, kar amacı gütmeyen, tedarik zinciri yönetim sistemlerine ve deneyimlerine ilgi duyan tüm firma ve organizasyonlara üyeliği açık olan detaylarını kolaylıkla takip edebilecekleri evrensel bir modeldir.

Lojistik Sektörü -Tedarik Zinciri Yönetimi SCOR Modeli

Özellikle lojistik sektörünün aşina olduğu bir konu olan SCOR modeli bugün üretimde oldukça kullanımı mantılı bir modeldir. Lojistikçiler bu modeli kullanıyor çünkü Lojistik dediğimizde aklımıza gelen şey şu olmalıdır. Lojistik müşteri taleplerini, müşteri isteklerini karşılamak için ürünün başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki malzemelerin servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde depolanması,  elleçlenmesi, planlanması ve dağıtımının gerçekleştirilmesi süreçlerini ifade etmektedir. Tüm bunları yaparken amaçlanan maliyetleri düşürmek, müşteri isteklerine hızla cevap vermek, stok yönetimini en düşük maliyetlerle gerçekleştirilmek ve müşteriye ürünü doğru zamanda ve en hızlı şekilde ulaştırabilme süreçlerinden oluşur. Lojistik yönetimi, tedarik zinciri yönetiminin önemli bir dalıdır.

SCOR Modeli ve Tedarik Zinciri Yönetimindeki Karmaşık Süreçler

Tedarik zinciri yönetimi çoğu zaman karmaşık bir ağdan oluşur. İşte bu nedenle SCOR modeli gibi modeller iyi bir simülasyon yapabilmek için oluşturulmuştur. Dinamik bir süreç olan tedarik zinciri yönetimine bakıldığında aslında diğer modellerde oluğu gibi mantıksal bir çerçeve oluşturulmuştur. Örneğin CRM dediğimiz müşteri ilişkileri yönetimi; SCM dediğimiz tedarik zinciri yönetimi; PLM dediğimiz ürün yaşam döngüsü yönetimi vs…  SCOR modeli Tedarik Zinciri Konseyi tarafından firmaların süreçlerindeki iyileştirmeleri kolaylıkla yapabilmeleri için standart tanımlar oluşturulmak suretiyle meydana getirilmiştir amaç ortak terminoloji ve standartlar oluşturarak kolaylıkla uygulama yapılabilmesidir. Model incelendiğinde görülecektir ki plan, tedarik, üretim, dağıtım ve iade süreçlerini öne çıkarmakta ve  tedarik zinciri yapılandırmasında tanımlama, ölçümleme, sonuçlarını analiz edip değerlendirme amaçlı kullanılmaktadır.

Posedion Danışmanlık Hizmetleri ve SCOR Modeli

Poseidon Danışmanlık tedarik zinciri yönetimi alanında uzun yıllardır biriktirdiği iş deneyimi, saha uygulamaları ve bilgi birikimi ile karmaşık tedarik zinciri yönetimi, lojistik ve depolama yönetimi gibi problemlerinizi kısa zamanda çözerek işletmenizin verimliliğini ve karlılığını artıracaktır.