Yeni Lojistik Çözümleri Kullanan Kentlerde Tedarik Zinciri Sıkışıklığının Kötüleşmesi

Geleceğin Tedarik Zincirini Şekillendirecek Beş Trend
6 Ağustos 2019
Ücretsiz İade Tedarik Zinciri’nde Milyarlarca Dolara mal oluyor
24 Şubat 2020

2018 Birleşmiş Milletler raporuna göre, dünya nüfusunun %55’i kentsel alanlarda yaşamaktadır ve 2050 yılına kadar bu oranın %68’e yükselmesi bekleniyor. Bu oran, 2018’de kentsel alanlarda yaşayan 4,2 milyar ve 2050 yılına kadar tahmini 6,7 milyar insan anlamına gelmektedir.

Bu nüfusun sekizde birlik kısmı megakentlerde yaşamaktadır. Dünyada 10 milyondan fazla nüfusa ev sahipliği yapan Tokyo dünya üzerindeki 43 megakentten biridir.

Artan nüfus, zaten tıkanmış bir tedarik zinciri üzerinde ek baskı yaratmaktadır. Kamyon, kamyonet, demiryolu ve nakliye taşımacılığı yöntemlerinin hepsi birazda olsa bu baskıyı hissediyor:

• 275.000- Dünyanın en işlek havalimanı Hartsfield-Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı’ndan (ATL) geçen ortalama günlük yolcu sayısı.
  • %40- 2017 MHI Yıllık Sanayi Raporu’na göre 2050 yılına kadar kentsel yük teslimatının beklenen büyüme yüzdesi.
  • 500 milyon $- ABD / Meksika sınırındaki gümrük denetimi bekleme süreleri nedeniyle San Diego’da gelir kaybı.
  • 9,3 milyon- 2016 yılında Los Angeles Limanı tarafından taşınan küçük konteynerler.
  • 1,300- Chicago üzerinden günlük seyahat eden yük ve yolcu treni sayısı.
  • 2 milyar $- ABD’de ilk akıllı ticari araç koridorunu oluşturarak navlun sıkışıklığını hafifletmeyi amaçlayan, Gürcistan’daki I-75 üzerindeki ticari araç sadece şerit projesinin maliyeti.

Tedarik Zinciri Baskıları

Geleneksel lojistik çözümleri, acil teslimat için artan tıkanıklık ve tüketici baskısıyla başa çıkacak şekilde yeniden tasarlanmalıdır. Tarihsel olarak, dağıtım merkezleri şehir dışlarına inşa edilmiş ve tedarik, envanter ve dağıtımdaki verimliliklere odaklanmıştır. Ancak günümüzün sıkışık altyapısıyla teslimat daha zordur.

Büyük yükleri küçük perakendecilere veya şehirlerdeki yerleşim yerlerine taşımak, tedarik zinciri içindeki maliyeti ve karmaşıklığı artırmıştır. Dağıtım trafiği, hali hazırda sıkışık olan günlük şehir içi trafikle yarışmaya başlamıştır.

En kritik konu kentsel tüketiciyle arada kalan “son kilometre” dir. Sıkışık trafikte uzun seyahat süreleri, eski şehir planlama kuralları, park kısıtlamaları ve yük sınırlamaları ile ek karmaşıklıklar getirmektedir.

Yeni Lojistik Çözümlerin Ortaya Çıkması

İyi haber şu ki, üreticiler, lojistik servis sağlayıcılar ve diğer tedarik zinciri ve lojistik danışmanlık firmaları artan kentsel tıkanıklığını gidermek için yenilikçi çözümler üretmektedirler.

Veri analitiği kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır; GPS verileri, beklenen ve gerçek seyahat süreleri ve rota haritalarının tümü, teslimat gecikmelerine neden olabilecek sorun alanlarını belirlemek için analiz edilir.

Akıllı dolapları kullanmak, merkezi bir konuma birden fazla gönderi göndermenin etkili bir yoludur. Şehirlerde mobil depoların kullanılması, şirketlerin büyük, uzak dağıtım merkezlerine olan güveni azaltmalarına ve daha hızlı teslimat ve stok stoklama sunmalarına olanak tanımaktadır.

Ayrıca, teslimat süreleri artık sabah 8 ile akşam 5 arasında sınırlı değildir. Mesai dışı veya gece boyunca teslim etmek için müşterilerle çalışmak daha verimli taşımayı mümkün kılmaktadır. Otomatik araçlar da yakın süreçte hayata geçirilmekte ve verimliliği arttırırken işçilik maliyetlerini düşüren sürücüsüz teslimatlara izin vermektedir.

Dron kullanımı da artmaktadır ve özellikle yüksek değerli ve kısa raf ömrüne sahip kritik ürünler için faydalı olduğunu kanıtlamaktadır. Dronlar, kan ve laboratuar örnekleri gibi tıbbi malzemelerin hastaneler ve tesis dışı laboratuvarlar arasında taşınması için kullanılmaktadır ve teslimat hizmetlerine kıyasla daha hızlı ve daha güvenli teslimat sağlamaktadır. Dronlar, geleneksel ulaşım yöntemlerinin imkansız değilse tehlikeli olabileceği doğal afetler ve yangınlar gibi uzaktan veya acil teslimatlar için de kullanılmaktadır.

Veriden Yararlanma, Lojistiği Geliştirmek İçin Teknoloji

Kentsel tıkanıklık kötüleşmeye devam ettikçe, şirketler tedarik zincirinin tüm yönlerini iyileştirmek için veri analitiğine ve tedarik zinciri görselleştirmesine güveneceklerdir. Haritalama araçları, şirketlerin tedarik zincirlerini görselleştirmelerine, veri toplamasına, gelişmiş veri analizi kullanmasına ve tedarik zincirinin nerede ve nasıl iyileştirilebileceğini kanıtlayan önemli göstergeleri rapor etmesine olanak tanımaktadır. Gelişmiş veri analizi, yapay zekâ ve görselleştirme, büyüyen dünyamız karmaşıklıkta arttıkça tedarik zincirinin gelişmesine yardımcı olmaya devam edecektir.