Tedarik Zinciri Yönetimi Hedeflerini Çoğu Şirket Engellere Rağmen Korudu

lojistik teslimat
E-ticarette Aynı Gün Teslimat: Tüketici ve Müşteri Bakış Açısı
2 Haziran 2021

Şirketler, Covid-19 salgınına rağmen 2020’de tedarik zinciri yönetimi ve sürdürülebilirlik hedeflerine odaklanmalarını büyük ölçüde sürdürdü ve yeni araştırmalara göre iş güvenliği ve tedarikçi çeşitliliği gibi sosyal konular daha fazla ilgi gördü.

Ankete katılan yöneticilerin yaklaşık %82’si, dünya genelinde yaşanan ve tüketici ürünlerindeki darboğazları tetikleyen salgının 2020 yılı boyunca tedarik zinciri sürdürülebilirliğine yönelik taahhütlerini etkilemediğini ve bilakis arttırdığını söyledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Ulaştırma ve Lojistik Merkezi ve Tedarik Zinciri Yönetimi Uzmanları Konseyi

Çoğu Kuzey Amerika ve Avrupa şirketlerinden olmak üzere 2.400 katılımcının yaklaşık %9’u, şirketlerinin tedarik zinciri yönetiminde sürdürülebilirlik hedeflerine yönelik taahhütlerinin 2019’dan itibaren 2020’de azaldığını belirtti.

Ankete göre, şirketler geniş taahhütlerin ötesinde, tedarikçi tabanını genişletmeye çalışırken çalışan güvenliği ve özkaynaklara ve kapsayıcılığa dikkat gibi sosyal hedeflere daha fazla odaklanmaya doğru bir değişim sinyali verdi. Çalışanların refahı ve güvenliğinin şirketleri için öncelikli olduğunu söyleyen katılımcıların sayısı 2019’dan itibaren %10 artarken, tedarikçi çeşitliliği, özkaynak ve kapsayıcılık için böyle olduğunu söyleyenlerin sayısı %5 arttı.

Raporu hazırlayanlar, salgın sırasında ön saflarda çalışanların rolü, kadınların orantısız sayılarda işyerinden ayrılması ve salgın nedeniyle denizde mahsur kalan işçilerin durumu gibi konuların belirli hedeflere odaklanmayı artırdığını belirtti.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Ulaştırma ve Lojistik Merkezi’nde araştırmacıları, “Sosyal konulara bu kadar odaklanıldığını görmek şaşırtıcı” olduğunu belirtti. “Sürdürülebilirlik hedeflerinin bir parçası olarak sosyal meseleler kavramı, genel olarak kabul görmeyi beklemediğimiz bir şeydir, ancak aslında katılımcılara olan ilgide bir artış oldu.”

İklim değişikliğinin azaltılması, 2019’a göre %3; geri dönüştürülebilir malzemelerin kullanımını içeren tedarik zinciri “döngüselliği” gibi sorunlara dikkatler 2019’dan itibaren %5 düştü.

Araştırmacılara göre ankete katılanların, salgını ellerinden gelecek bir şey olmayan bir konu olarak tanımlayarak sürdürülebilirlik hedeflerinden kendilerini muaf tutmalarını bekleniyordu. Sonuçlara göre ise tedarik zinciri yönetimi ve lojistik yönetimim profesyonelleri konuyu bu şekilde bu şekilde ele almadılar. Bunu tüm dünyanın başına gelen bir şey olarak görüyorlar ve bunu atlatmak için herkes elinden gelen en iyisini yapıyor.