Bu yazımızda depo yönetim sistemi (WMS) nedir sorusunu yanıtlayacağız. Depo yönetim sistemi, bir depoda bulunan günlük işlemleri destekleyen yazılım uygulaması olarak bilinir. WMS sektörde, depo takip sistemi olarak adlandırılmaktadır. Depo yönetim sistemi, bir yazılım çözümü olup üreticiden, mağaza raflarına kadar tedarik zinciri sipariş yönetimi operasyonlarının yönetilmesine olanak sağlar.
Depo yönetimi, genel olarak ham maddeleri, ürünlere dönüştürmek için gereken adımlar olarak tanımlanan tedarik zinciri yönetiminde (SCM) çok önemli bir rol oynar. WMS, ihtiyaç duyulan malların depolanmasını verimli bir şekilde yönetir. Ayrıca WMS, süreçlerin sorunsuz çalışmasını sağlamada önemli bir görev üstlenmektedir. Kaliteyi en iyi şekilde tutarak, verimli operasyonları yürütmeyi sağlayan depo yönetim sitemi, verimliliğe fayda sağlar. Bunlara ek olarak işletmelerin, ortakları ve müşterileri ile uzun vadeli güvenilir ilişkiler kurmasına yardımcı olur.
Depo Yönetim Sistemi (WMS) Nerede Kullanılır?
Depo yönetim sistemi, depolamanın kullanılacağı her alanda kullanılabilir. Ayrıca toptan ve perakende satış işlemlerinin gerçekleştiği her sektörde WMS’yi kullanmak mümkündür. WMS’yi kullanılan sektörler incelendiğinde, göze en çok çarpan sektörler şu şekilde sıralanabilir;
- Dağıtım depoları,
- Lojistik sektörü,
- Elektronik ürün depolama,
- Kargo işletmeleri
- Tekstil ürünleri,
- Kırtasiye ürünleri.
Bu ve buna benzer yüzlerce sektörde, WMS kullanılmaktadır. Bu sistemin özelliklerini de iyi bilmek gerekiyor. Kullanılacak olan sistemin özellikleri ve avantajlarından tam olarak faydalanmak oldukça önemlidir.
WMS Özellikleri Nelerdir?
WMS kısaca 8 temel bileşenden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla, mal kabul süreci, stok yönetimi, sayım, sevkiyat, iş gücü yönetimi, veri analitiği, iade takibi ve üretimdir. Her bileşen kendi başına oldukça değerlidir. Bu sitemde bileşenlerden her biri özenle tamamlanmalıdır. Depo yönetim sistemi, bu konuda başarı sağlamayı hedeflemektedir.
WMS Kullanmanın Avantajları
WMS genel olarak, birçok problemi çözme yeteneğine sahiptir. Sistem, işletmelere katma değer sağlar. Onlarca avantaja sahip olan bu sistem incelendiğinde, göze çarpan belli başlı önemli avantajlara sahiptir. Bunları sıralayacak olursak şu şekilde sıralanabilir;
- Sistem, ürünlerin depoya giriş ve çıkışlarında takibi sağlar,
- Ağırlık bakımından farkların takibini güvenli bir hale getirir,
- Ürünlerin kabulünden, sevkiyata kadar olan her işlemde hareketleri yönetebilir,
- Hasar ve arıza takibi yapar,
- Tarih bazlı gelir ve gider hesabını yapar,
- Her türlü faturalandırma işlemlerini kolaylaştırır,
- Komisyon takibi yapmaya olanak sağlar,
- Son kullanma tarihi takibi gerçekleştirir,
- Kalite kontrol sürecini denetler,
- Minimum ve maksimum stok seviyelerinin takibini kolay hale getirir.
Buna benzer onlarca avantajı olan WMS, son dönemde hemen hemen her firma tarafından kullanılmaktadır. Yeni dönemde lojistik sektöründe olan firmalar, depo yönetim sistemine olumlu yaklaşmaktadır. Amazon gibi uluslararası olan firmalar, depolarını ve lojistik yöntemlerini sürekli güncel tutmaktadır. Buna benzer dev firmalar, ArGe çalışmalarına önem vermektedir. Yakın gelecekte, depolarda otomasyon sistemlerinin yaygınlaşması bekleniyor. Ayrıca WMS’nin sektörde büyük ölçüde pay sahibi olması beklenmektedir.