Yıldız Teknik Üniversitesi Kalite ve Verimlilik Kulübü tarafından organize edilen 12’nci Uluslararası Tedarik Zinciri Kampı’nda, Tedarik Zincirinde bilgi ve ürün akışının temel dinamiklerini canlandıracağımız “Beer Game” oyununu interaktif olarak yürüteceğiz. Katılım için bu linkten başvurabilirsiniz veya [email protected] üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Tedarik Zinciri Nedir?
Kullanıma hazır hâle gelen bir ürünün müşteriye ulaşması için bir organizasyon gerekir. Söz konusu organizasyon için kurulan ulaşım, iletişim ve depolama ağı tedarik zinciri olarak adlandırılır. Başka bir ifadeyle, lojistik süreçleri için kullanılan araçlar ve yapılan anlaşmalar zincir olarak tanımlanır.
Nakliye, depo yönetimi ve stok planlaması gibi süreçleri içeren tedarik zinciri ağının temel amacı ürünü nihai alıcıya ulaştırmaktır. Bu ağ, şirket ile tedarikçiler arasında kurulur. Söz konusu operasyon süreci insan, varlık, bilgi ve kaynakların organizasyonunu içerir. Tedarik zinciri markanın rekabet gücünü koruması açısından da büyük bir öneme sahiptir. Ürünün teslimat koşulları hizmet kalitesi üzerinde belirleyicidir. Dolayısıyla, müşteri memnuniyeti elde etmek için tedarik sürecinin iyi planlanması gerekir.
Tedarik zinciri oluşturmak ürünün zamanında teslim edilmesini sağlar. Etkin bir planlama yaparak satışa sunduğunuz ürünleri müşterilerin ihtiyaç duyduğu zamanda teslim edebilirsiniz. Bu sayede tüketicilerin yaptıkları alışverişten memnun olmalarını sağlayabilirsiniz.
Stok ve depo optimizasyonu da zincir oluşturmanın sağladığı avantajlar arasındadır. Tedarik süreçlerini planlayarak depo alanlarını seçebilir ve ürünlerin muhafazasına uygun hâle getirebilirsiniz. Bu sayede, satışını yaptığınız ürünlerin gereken zamanda ve kalitesini koruyarak teslimini sağlayabilirsiniz.
Zinciri oluşturmak eldeki kaynakların doğru kullanılmasına yardımcı olur. İyi bir plan yaparak, bütçeyi ve kaynakları optimize etmek mümkündür. Bu sayede, masraftan ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Etkin bir kaynak yönetimiyle personelin üzerine iş yükü binmesini de önleyebilirsiniz.
Yönetim Süreçlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Planlama başarılı bir tedarik zinciri oluşturmanın temel koşuludur. Ürünün sorunsuz bir biçimde teslim edilmesi için bütün aşamaların planlanması gerekir. Bu süreci ürün veya müşteri odaklı yürütmek de faydalı olur. Örneğin; gıda ve tıbbı materyal gibi hassas ürünlerin teslimi dikkatli bir süreç gerektirir. Bu tür metalarda tedarik süreci planlarken soğuk hava depolarını, dondurucu ünitesine sahip nakliye araçlarını hesaba katmak faydalı olur.
Tedarik sürecini yürütürken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da bütçe yönetimidir. Bu aşamalarda maliyetler ürünün ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Nakliye ve depolama gibi süreçleri planlarken masrafları bu aşamada hesaplamak faydalı olur. Ayrıca etkin bir plan yaparak bütçenizi verimli bir biçimde optimize edebilirsiniz.