Geleceğin Tedarik Zinciri Şekillendirecek Beş Trend

Geleceğin Tedarik Zinciri Şekillendirecek Beş Trend

Tedarik zinciri yakından incelenecektir. Teknolojik yeniliklerin iş yapış şekillerimize müdahale etmesi ve onu değiştirmesi bir yaşam tarzı haline geldi. Peki en yenilikçi Bilgi Teknolojileri ve Tedarik Zinciri ve Lojistik liderleri nereye gidiyor? Müşteri beklentilerinden rekabet ortamına kadar her şey değişiyor.
Bu soruları cevaplamanıza yardımcı olmak için geleceğin tedarik zincirindeki ilk beş eğilimi belirledik: Yapay zeka (AI), Nesnelerin İnterneti (IoT), blockchain, akıllı sipariş yönetimi ve kuantum. Bu yenilikleri keşfedelim, böylece tedarik zincirinizi geleceğe dönük hale getirmenin ve yolculuğunuza başlamanın ne olduğunu anlayabilirsiniz.

IBM – Five trends that will shape the supply chain of the future

1. Yapay zeka: Tedarik zinciri akıllı ve kendi kendini düzelten olacak

Akıllı, kendi kendini düzelten tedarik zinciri yapay zeka (AI) kullanır. Böylece daha iyi kararlar alabilir. Ayrıca daha bilinçli eylemleri daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz. Şirketler, hiç olmadığı kadar, coğrafi ve sosyoekonomik segmentlerde, ürün ve hizmetlere yönelik talep modellerini algılamak için AI destekli analitiğe yöneliyorlar.

Tedarik zinciri, satınalma siparişleri, faturalar, lojistik ve depolama talimatları,  gönderi bildirimleri ve kredi ve borç notları yoluyla mal ve hizmet alışverişini düzenlemeye çalışan birden fazla tarafı içerir. Bunu yapmak için, geleneksel EDI’ye dayanan muazzam miktarda analog veriye ve noktadan noktaya teknolojilere güveniyorlar. Gelecekteki tedarik zincirinin hedefi, tüm bu unsurları, algılayıcı talep eden ağları kullanarak dijital olarak birbirine bağlamak ve tedarikten tedarik etmeye kadar şeffaflık ve görünürlük sunmaktır.
Bu büyük bir hedef, ancak gürültünün içindeki sinyali bulmak ve uçtan uca süreçleri otomatikleştirmek için AI özellikli çözümler kullanan tedarik zincirleri için aynı zamanda ulaşılabilir hedef olacaktır. Bu yenilikler size şu gücü verecektir.
Olası aksaklıkları oluşmadan önce tahmin etmek ve ele almak
Rakiplerinizden önce yükselen talep fırsatını yakalamak
Gerçek piyasa oranlarını yansıtan anlık gönderi teklifi kabiliyeti sağlamak
En iyi düzeltici eylemi önermek için gönderi hasarını ve ne zaman gerçekleştiğini belirlemek

2. Nesnelerin İnterneti: Tedarik zinciri nesnelerin durumunu anlayacak ve harekete geçecek.

Nesnelerin İnterneti (IoT) tarafından tedarik edilen tedarik zincirleri, olayları görmek ve meydana geldikleri senaryolara tanık olmak için sensörler, GPS ve hava durumu modellerinden gelen verileri giderek daha fazla birleştiriyor.

Ürünler, makineler, tesisler ve süreçler gibi varlıklardan daha fazla bilgi elde ediyoruz. Bu evrimde bir sonraki adım ise aksiyon önermek veya eyleme geçmek olacak. Gartner’ın yakın tarihli bir raporuna göre, “Nesnelerin İnterneti (IoT) kullanımının ve hava durumu, trafik koşulları gibi genişletilmiş dış veri kaynaklarının kullanılabilirliğinin artması, kuruluşların gelecekteki tedarik zinciri planlaması, kaynak kullanımı ve lojistik taşımacılık senaryolarını öngörmelerini de kolaylaştıracaktır.”

Bilgi akışlarını otomatikleştiren ve analiz eden bir gösterge panosu ile riskleri önceden tahmin edebilir, aksaklıkları azaltabilir ve daha önce görünümden gizlenmiş fırsatları görebilirsiniz. Örneğin:
 Varlık ömrünü uzatmak için, sahadaki makinelerin bakımının öne alın
 Sıcaklık veya nem eşik değerlerinin korunmasını sağlamak için gönderilerin durumunu izleyin
 Sert hava nedeniyle lojistik taşımacılık gecikmelerini önlemek için alternatif bir rota önerin

AI ve makine öğrenmesi sadece görsel kalıpları ortaya çıkarmaz, aynı zamanda işletme varlıklarıyla ilgili gelişmiş analitik ve istihbaratla birleştirildiğinde, bize bu zekayı tedarik zinciri boyunca daha şeffaf hale getirme fırsatı da sunar.

3. Blockchain: Çok şirketli ağ hub’ları, her boyuttaki şirkete güç sağlayan blockchain ile etkin hale getirilecektir

Gerçeğin sadece bir versiyonu var. Herkesin onu gördüğünden emin ol.

Blockchain tedarik zincirini demokratikleştirir ve tüm katılımcılarla güvenli ve şeffaf bir ağ oluşturur. Blockchain, şirketlerin çok şirketli ağlarda şeffaflık kazanmasını sağlar. Tedarik zincirleri, küçük ve orta ölçekli işletmeler de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki oyunculara lojistik tedarik edebilecektir. Bir güven temeli oluşturmak için, blockchain bilgi alışverişinin geçmişini belgeler.
Blockchain ile tüm girişler kalıcı ve kusursuz – değişmez kayıtlardır. Üçüncü taraf şifreleme uzmanlarının sürekli katılımı, yazılımın her zaman eğrinin önünde olmasını ve bilgisayar korsanlarının kilitlenmesini sağlar.
Blockchain’i ürünlerin hareketini belgelemek ve kalıcı işlem tarihçeleri yapmak için kullanabilirsiniz, bu da maliyetleri, gecikmeleri ve manuel işlemlerle ilgili insan hatasını büyük ölçüde azaltacaktır.

4. Akıllı sipariş yönetimi: Tedarik zinciri, mükemmel sipariş ve ana envanter görünürlüğünü düzenler

Mükemmel sipariş. Bu, çoğu şirketin bugün yaşadığı çoklu sistem dünyasında dağıtılmış sipariş yönetiminin erişilmez hedefidir.

Mağazaya sipariş için ücretsiz gönderim sunmak veya bir müşterinin işe gidip gelmesi esnasında teslimat sağlamak gibi çok kanallılık, potansiyel müşteriler için değer yaratır ve dönüşümü artıracaktır. Ancak, kazancınızı zedelemeden nasıl harika bir müşteri deneyimi sunabilirsiniz?
Geleceğin tedarik zincirleri, sizin adınıza çalışan, birden fazla ortak genelinde, akıllı bir sipariş yönetimi sisteminin, kaynaktan teslimattan geri dönüşe kadar gerçek zamanlı olarak taleplerini düzenlemesini sağlayacaktır. Perakendeciler, uygulamalardan ve API’ler, mikro servisler ve hibrit bulut ortamları tarafından yönlendirilen bir platformdan yararlanacaklar. Nakliye, satınalma, vergi ve lojistik kurallarını oluşturmak ve otomatikleştirmek için makine öğrenmesi uygulanacaktır. Esneklik, veri alımı, analitik ve AI yetenekleri, sipariş yönetimini ve müşteri deneyimini baştan sona dönüştürecek.

5. Kuantum: Tedarik zincirlerinin Kuantum ile yeni olasılıkları olacak

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe, Kuantum bize her yeniliğin dünya üzerindeki etkisinin henüz ortaya çıkmadığını hatırlatıyor.

Kuantum bilgisayarlar temelde klasik bilgisayarlardan farklıdır çünkü çalışma prensipleri kuantum mekaniğine dayanır. Hala geliştirmenin ilk aşamalarındayken, bu makineler daha önce çözülemeyen sorunları çözmektedir. Bunun için benzeri görülmemiş hesaplama ve modelleme gücü sağlayacaktır. Bugün, IBM, dünya çapında ve endüstriler arasında 100.000’den fazla insanın öğrenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca, araştırma ve büyük, karmaşık problemlerle mücadele için kuantum bilgisayarlarına erişmesini sağlıyor.
Kuantum hesaplamanın tedarik zincirlerini etkileyebileceğine nasıl inanıyoruz? Kuantum hesaplama, büyük miktarda veriyi analiz etme imkanı sağlar. Ayrıca lojistik için optimizasyonun zorluklarını çözmek için birlikte çalışma fırsatı sunar. Tüm dünyadaki insanlara, mallara ve hizmetlere yönlendirme modellerini optimize etmek. Ayrıca bunu en az riskle yapmak için geniş veri kaynaklarına erişme yeteneğini düşünün.
Tedarik zinciri liderleri, benzeri görülmemiş gelişmelere ulaşmak için bu çok büyük miktarda veriyi kullanabilecekler. Kuantum hesaplama, birçok kaynaktan, daha fazla kaynaktan, daha fazla senaryoda. Her zamankinden daha hızlı ve daha yüksek doğrulukla çarpışabilecektir. Bu beşinci eğilim, tedarik zincirinin geleceğini yeni bir bilgisayar türüyle birlikte oluşturma fırsatı sunar.

Son Projelerimiz
Starbucks Depolama Yönetimi ve Dağıtım Optimizasyon Projesi

Starbucks, küresel pazarda yüksek kaliteli kahve sunan lider bir marka…

Projeyi Görüntüle
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle