Depo Yönetim Sistemi (WMS) operasyonların etkin ve verimli yönetilmesini amaçlayan bir yazılım sistemidir. Yönetim sadece yazılım boyutunda değil, fiziksel olarak da düzene ihtiyaç duymaktadır.
Depo düzeni disiplin, prosedür ve yönergelere sahiptir. Doğru koşullarda düzenlenen deponun verimlilik düzeyi büyük oranda artmaktadır.
Sonuç olarak düzenli, iyi yönetilen depo hata payını azaltır, süreci hızlandırır ve stok denetimine kolaylık sağlar.
DEPO DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?
Depo tasarımı verimlilik için en önemli aşamadır. Doğru tasarlanmayan depo, karışıklığa olduğu gibi zaman kaybına da neden olur. Bu nedenle çözümü yavaşlatır.
Depo düzeni tasarımı için adımlar şunlardır;
– Doğru alan kullanımı.
– Ürünlerin hareket miktarını en aza indirmek.
– Mevcut ürüne hem erişimin kolaylığı hem de konumlandırmada esneklik.
– Stoklanan miktarın düzenli denetimi ve stok dönüş oranının maksimum düzeyde olması.
Ancak sadece ürün değil, çalışanların da bir disipline uyması gerekmektedir. İşleyişte çalışanın denetimi ve düzenli gelişim sağlaması için sistem oluşturulmalıdır.
Örneğin iş güvenliği, makine kullanımı, görev tanımları ve iş analizi sistemi oluşturan unsurlardandır.
Ek olarak uygulanan stratejinin ilerleyişini analiz etmek için hem yazılım hem de personel boyutunda günlük raporlar tutulmalıdır.
VERİMLİ DEPO NASIL OLMALIDIR?
- Tasarruflu.
Mevcut alanın kira, ısınma, soğutma, elektrik ve ekipman gibi harcamalarda yeterli kullanım ile maliyet tasarrufu edilmelidir. Dahası kümesel/Parti toplama, toplu sipariş ile tek seferde birden çok ürünün toplanır, aktarım süreci azaltılmalıdır. - Erişimi kolay.
Ürünlerin sık kullanımına göre sistemler ve kriterler oluşturulmalıdır. Aynı şekilde yatay ve aynı seviyede hareket, kullanımına göre raf sistemi yapılmalıdır. - Planlı.
Oluşabilecek her talep için daima plana sahip olunmalıdır.
Örneğin yoğunluk, mevsimsel sorunlar gibi durumlarda yedek planlar hızlıca sonuca ulaştırır. - Eğitimli.
Personel eğitimi sistemin aralıksız ilerleyişi ve verimlilik için gereklidir. Organize ve bilgili personel kendi alanında verimli bir çalışma gerçekleştirir. Diğer taraftan çalışan sorun tespitinde edindiği bilgilerden faydalanabilmektedir. - Uyarlanabilir.
Günlük değil yıllık çözümler oluşturmak, denetim ve güncellemelere önem vermek verimliliğinin beslendiği kaynaklardır. Kısaca uyarlanabilir yapıda olunması eksikliklerin saptanması sonrası, değişiklik kararında önemli bir rol oynamaktadır.