Taşıma Yönetim Sistemi (Transport Management System) tedarik zinciri yönetiminin (SCM) bir parçasıdır. İşletmelere ait giren ve çıkan ürünlerin nakiyesini organize ve optimize etmesine, ek olarak yürütmesine katkıda bulunur. Taşımacılığın ticaret yasalarına uygun olup olmadığının belgelerini sorgulama teknolojisine sahip lojistik sistemidir.
Nakliye yönetim ve ulaşım yönetim isimleriyle de tanınır. Aynı zamanda taşıma yönetim çözümü ya da taşıma yönetim yazılımı olarak da anılmaktadır.
Özetle TMS, gündelik taşıma işlemlerinde yasalarla uygunluk belge ve bilgilerini ortaya çıkarırken süreci kolaylaştırır. Ürünlerin vaktinde teslimatını sağlar.
Tedarik zinciri yönetiminde etkin bir halka olan TMS, zincirin halkalarıyla etkileşim halindedir.
Aynı gün teslim, anlık takip işlemleri, günümüzde hayatımızın her yerinde arzu edilen bir hal aldı. Tedarik zinciri yönetiminde bu istek taşıma yönetim sistemleriyle gerçekleşmektedir.
Kuvvetli bir yönetimin sunduğu olanaklarla taşımacılığın etkili organize edilmesine, ardından ugulanmasına yardımcı olur.
İşleyen bir taşıma yönetim sistemi, işletmesi büyüyen memnun müşteriler ile olumlu dönüt alır.
TMS, 3PL, 4PL ve e-ticaret firmaları, lojistik sağlayıcılar, imalatçılar, perakende işletmeler tarafından öncelikli olarak ürün tedarik ve nakliye operasyonları için gerçekleşir.
Hemen hemen tüm sektör işletmeleri taşıma yönetim sistemini kullanmaktadır.
Ayrıca, işletmeler kurumsal kaynak planlama yazılımları ile etkileşimli tedarik zincir yönetim çözümlü iletmeye has bir TMS tercih edebilirler.
Her şeyden önce taşıma yönetim sistemlerinin sahip olduğu bir takım operasyonlar vardır. Bu işlem/operasyonlar planlama, yürütme, tedarik takibi ve optimizasyon şeklindedir.
Geleneksel yöntemler ile kıyaslanınca TMS ve diğer modern sistemler oldukça faydalı ve işletme dostudur.
Örneğin, bir müşteri veya işletmenin ayıracağı maliyet daha düşüktür. Aynı şekilde işletmelerin hızlı, vaktinde taşıma isteklerini karşılar.
Tedarik zinciri yönetiminde halkalar arası süreç hafifler.
TMS ve ERP yazılımları sayesinde belgelere ulaşım kolaylaşır. Bunun gibi raporlama ve faturalama işlemi de hızlanır. Yazılımlar aynı zamanda gecikme gibi durumlar yaşatmaz. Vakitten tasarruf sağlar.
Geçişlerde üst düzey güvenlik ve belge görüntüleme avantajı sunarken, dış alımlarda ceza ve taşıma gecikmelerini düşürür. Yasal açıdan uyumluluk gösterir.
TMS sürekli gelişim gösteren bir sistemdir.