Tedarik zinciri, lojistik yönetimi ile benzerliklere sahip olduğu için günlük kullanımda bu iki terim birbiriyle karışır. Her şeyden önce lojistik, tedarik zinciri yönetiminin bir parçası ve en değerli halkasıdır.
Tanımları ele alındığında ortak özellikleri daha akla yatkın olmaktadır.
Benzerlikler olduğu gibi terimleri birbirinden ayıran farklılıklar da bulunmaktadır.
İlk olarak tedarik zinciri yönetimi; “doğru hammaddeyi veya ürünü, tam vaktinde, olması gerektiği yerde, tam fiyatında, minimum maliyetle hatasız ve artı değer kazanmış teslim planı” olarak bilinir.
Açıklamaya ek olarak, lojistik hareketlerini ve üretim sürecini de himayesine katarak; pazarlama, satım, ürün gelişimi, finans ve ileri teknolojilerin operasyonel koordinasyonu oluştulur.
İkinci tanıma gelindiğinde, lojistik yönetimi özetle doğru ürünü, tam vaktinde, ulaşması gereken yere ve doğru miktarda teslimatına denir. Ayrıca lojistik ürünün çıktığı ilk konumdan, tüketimi gerçekleşen son konuma dek zincir ilerleyişindeki ürünlerin ihtiyaca uygun, verimli ve hatasız bir biçimde kontrol edilmesi, stoklanması, organize edilmesidir.
Sonuç olarak tedarik zinciri yönetimi içeriğinde üretimi kapsarken, lojistik yönetimi üretim dışında kalmaktadır. Üstelik yetki ve sorumlulukları daha fazladır.
Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik detaylı olarak farkları aşağıda sıralanmıştır.
Tedarik Zinciri Yönetimi:
- Ürünün pazara sunulması sırasında zincir üzerinde mevcut tüm şirketlerin lojistik fonksiyonlarını birbiriyle etkileşim geçer. Şirketler ve müşteriyle iletişim sağlanır.
- Şirket ve müşteri arasında oluşan bağlantıdan kaynaklı oluşacak tüm maliyeti düşürme hedefi sunar.
- Zincirde mevcut şirketlerin seferberliğini oluşturulabilmesinde yazılımlar ve bilgi teknolojilerinden faydalanır. Bu sayede şirketler arasında bir kayıp yaşanmayacaktır.
TZY, halkaları oluşturan tüm fonksiyonların ve şirketlerin ortak ağıdır.
Lojistik Yönetimi:
- Depo alanı planlama, stok takibi ve nakliyat fonksiyonlarını da kapsar.
- Ürünü başlangıç konumundan, teslimi olacak kişiye dek, talep edilen seviyede iki tarafa bilgi aktarımla iletişim sağlar.
- Gerekli tüm ekipmanı, ekipman teknolojilerini ve personel aktivitelerini aktif bir şekilde planlar ardından uygular.
- Şirketlerin lojistik ihtiyacıdan kaynaklı, stratejik eylemler bütünüdür.
- Üretimi ve tüketimi aynı konumda bulundurmayan sistemdir.
- Etkili nakliye işlemiyle ürün israfı ve vakit savurganlığının önüne geçer. Tedarik zincirine katkı sağlar.