Depo Raflarınızı Kurarken Düşünmeniz Gereken 10 Başlık

Depo Raflarınızı Kurarken Düşünmeniz Gereken 10 Başlık

Lojistik deponuzu bir raf sistemi ile donatma zamanı geldiğinde, nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. Her depo veya proje aynı değil ve ideal depolama çözümünüzü belirlemek için dikkate almanız gereken birçok güvenlik ve tasarım faktörü bulunmaktadır. İşte lojistik depo için en verimli depolama çözümünü bulmak için seçeneklerinizi değerlendirdiğinizde aklınızda bulundurmanız gereken on şey.

1. Ürün ve Stok çevrim hızı

Ürün ve stok çevrim hızı gereksinimleriniz, seçeceğiniz raf türünü belirlemede büyük bir rol oynar. Deponuzu düzenlemeye başlamadan önce aşağıdaki soruların cevaplarını bildiğinizden emin olun:

  • Kaç farklı ürün SKU’sı depolanacak?
  • Hangi tür, boyut ve kaç palet kullanılacak?
  • Paletlere ne sıklıkla erişilecek?
  • FIFO (ilk giren, ilk çıkar) veya LIFO (son giren, ilk çıkar) gerekiyor mu?

2. Stoklama Kapasitesi

Raf depolama çözümünü değerlendirmeden önce, her rafın üzerinde ne kadar ağırlık saklayacağınızı bilmelisiniz. Özellikle paletli malzemeleri saklayacaksanız, maksimum palet yükünüzü ve ortalama palet yükünüzü bilmek önemlidir. Yük kapasiteniz, raf tasarımının önemli bir faktörü olacaktır.

Bu aynı zamanda ideal lojistik depolama kullanım faktörünüzü düşünmeye başlamanız için iyi bir zamandır; bu, aktif olarak kullanacağınız kullanılabilir depolama alanının yüzdesi anlamına gelir. Unutmayın ki %100 kullanım elde etmek istemezsiniz, çünkü bu ürünleri stoklamak veya yeniden düzenlemek için herhangi bir alan bırakmaz.

Depolama kullanım faktörleri bir raf türünden diğerine değişir, bu yüzden raf tasarım sürecinin başında optimal depolama kullanım faktörünüzü belirlemek faydalı olacaktır.

3. Mevcut Tesis Özellikleri

Tesisinizin zemin alanının yanı sıra düzeninizi planlarken mevcut yapınızın diğer özelliklerini de dikkate almalısınız.

  • Sprinkler sistemlerinizin, kolonlarınızın ve yer drenajlarınızın konumunu ve boyutlarını, tavan yüksekliğinizi bilin.
  • Tesis içinde eğimli zeminleri hesaba katmanız gerektiğinden, raf ayaklarının düz olduğundan emin olmanız gerekecektir.
  • Beton döşeme kapasitenizi kontrol edin. Planladığınız sistemi taşıyacak kadar ağırlığa sahip olup olmadığınızı kontrol edin. Özel raf çivileme gereksinimleri var mı?

4. Raf Çerçevesi ve Kiriş Malzemesi

Raf çerçeveleri ve kirişleri soğuk haddelenmiş çelik, yapısal çelik veya bazen her ikisinin bir kombinasyonu olarak yapılabilir. Bir rulo şekillendirilmiş raf veya yapısal raf seçerken düşünmeniz gereken iki şey, desteklemeleri gereken kapasite ve yükleme ve boşaltma sırasında potansiyel darbeye maruz kalma düzeyleridir.

Soğuk Haddelenmiş Palet Rafları:

  • Yüksek mukavemetli soğuk haddelenmiş çelikten yapılır
  • Genellikle vidalı kiriş pin bağlayıcıları ile monte edilir (ancak belirli uygulamalar için vidalı olabilir)
  • Farklı ürün SKU’larını depolayan tesisler için iyi bir seçenektir.

Yapısal Palet Rafları:

  • Genellikle sıcak haddelenmiş çelikten yapılmış, genellikle çelik kanal kullanılarak
  • Cıvata ile birleştirilir
  • Hızlı tempolu bir ortama sahip depolarda iyi bir seçenek olabilir, çünkü forklift ekipmanlarından daha fazla darbeye dayanabilirler.

5. Proses Alanları, İş Akış Alanları ve Çıkış Yolları

Proses işlerinizin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için gereken alanı düşünün. Bu özellikle üretimde, ekipman etrafında sıkça malzeme hareketi olduğu durumlarda önemlidir. Stok ve sevkiyat işletmesi için paketleme, sevkiyat ve alım alanlarının gerektirdiği uygun alanı sağladığınızdan emin olun. Personel ve forklift erişimi için tasarladığınız çıkış yollarınızı haritalandırarak, özellikle yüksek çalışma alanları için maksimum çıkış mesafelerinin yönetmeliklere uygun olduğundan emin olun.

6. Malzeme Taşıma Ekipmanı

Tesisinizde malzeme taşımak için kullandığınız malzeme taşıma ekipmanı, raf tasarımınızı etkileyecektir. Düşünmeniz gereken bazı faktörler, kullanılacak paletlerin türü, boyutu ve sayısı, kullanılan çatal kamyon aracının türü, gereken koridor genişliği ve aracın maksimum kaldırma yüküdür.

7. Sıcaklık

Raf sisteminizi kullanılacak ortamı ve sıcaklık koşullarını düşünerek inşa edin. Depolama ihtiyaçlarınızın kuru, soğuk veya dondurucu bir ortamda olup olmadığına bağlı olarak, başka bir raf türünün kullanılmasında avantajlar olabilir.

8. Kurallara Uygunluk ve İzinler

Yeni bir binanın raf sistemleri, belirli sistem tasarımınız, coğrafi konumunuz ve uygulama için tüm geçerli inşaat kodları karşılandıktan ve özel sistem tasarımınız için bir bina izni verildikten sonra kurulabilir. Yerel inşaat kodlarına ek olarak, bazı endüstrilerin de raf kapasitesi levhaları dahil olmak üzere özel kod uygunluk gereksinimleri vardır.

Raf sağlayıcınızla çalışarak hangi kodun uygulandığını belirlemek ve sistem tasarımının, imalatının ve kurulmasının tüm geçerli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlanmasını sağlamak önemlidir.

9. Çevresel Faktörler

İş sahalarındaki tüm malzemelerin, ekipmanların ve ekipmanların akmasını, hareket etmesini, devrilmesini veya çökmesini önleyecek şekilde istiflenmesi, saklanması ve güvence altına alınması gerekmektedir. Uluslararası İnşaat Kodu’na göre ve Raf Üreticileri Enstitüsü (RMI) Standartları’nda yansıtıldığı gibi, raflar binalara benzer şekilde kabul edilen yapılar olarak kabul edilir. Bu, yerel deprem gereksinimlerine göre tasarlanmaları gerektiği anlamına gelir.

Tesisiniz bağımsız bir raf yapısına sahipse veya bir raf destekli yapı ise, raf sisteminize yeterli deprem ayrımının mühendislik olarak dahil edildiğinden emin olmak önemlidir. Raf destekli yapılar için rüzgar ve kar yükleri de raf sisteminizin tasarımında dikkate alınmalıdır.

10. Uzun Vadeli Başarı İçin Plan Yapın

Raf sistemini deponuza yerleştirme aşamasına gelmeden önce, devam eden raf denetimi ve bakımı için ihtiyacınız olan kaynakları belirleyin.

Son olarak, gelecekteki genişleme olasılığını göz önünde bulundurarak sisteminizi planlamanız faydalı olabilir. Tesisinizi nasıl genişletebileceğinizi veya depolama ihtiyaçlarınızın nasıl değişebileceğini düşünün ve raf tedarikçinizle gelecekteki başarı için en iyi şekilde nasıl hazırlanmanız gerektiği konusunda Depo Raf Tasarımı ve Yerleşimi başlığında danışmanlık hizmetlerimizle sizlere yardımcı olabiliriz.

Son Projelerimiz
Starbucks Depolama Yönetimi ve Dağıtım Optimizasyon Projesi

Starbucks, küresel pazarda yüksek kaliteli kahve sunan lider bir marka…

Projeyi Görüntüle
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle