Depo Yönetim ve Otomasyon Sistemleri: Yeni Uygulamalar

Depo Yönetim ve Otomasyon Sistemleri: Yeni Uygulamalar

Gerçekten analiz yaptğınızda, depo yönetim verimliliğinizi artırmak için bir sonraki işgücü stratejiniz olarak robot “işçiler”i düşünmeye değer mi?

Özellikle ABD ve Avrupa’daki uzun vadede beklenen işgücü kıtlığının yanısıra siparişleri daha hızlı ve daha doğru bir şekilde sunmak. Bunun için tedarik zincirleri üzerindeki baskı, operasyon yöneticilerini, personel zorluklarına cevap aramak için bu soruyu ciddiyetle değerlendirmeye itti.
İyi haber, otomatik malzeme elleçleme ekipmanlarındaki maliyet düşüşleri. Makine öğrenmesi ve robotik geliştirmeler, bu tür teknoloji araçlarının her ölçekteki depolar için uygulanabilirliğini arttırıyor.

Araştırma şirketi Tractica, 2016 yılında 1.9 milyar dolar olarak gerçekleştirilen depolamadaki robotik sistemler için yatırımın 2021 yılında küresel olarak 22.1 milyar dolarlık şaşırtıcı bir artış yapacağını tahmin ediyor. Daha birçok organizasyon otomasyon ve robot teknolojilerini, kapasite kullanımını, sipariş toplama verimliliği ve sipariş doğruluğunu arttırma; işgücünü, döngü süresini azaltma gibi geniş bir yelpazedeki depo sorunlarını çözmek için en iyi çözüm olarak görüyor.

Tedarik zinciri içerisindeki yeni dahili ve harici talepler de depo operatörlerini yeni teknolojiyi araştırmaya yönlendirmektedir. E-ticaret sektöründeki hızlı büyüme ile birçoğunun, müşteri hizmetleri beklentilerini karşılamak için siparişleri hızlı karşılaması gerekiyor.

Depolama sistemi teknolojilerinin gelişimi

Depodaki otomasyon ve robot teknolojisi, ilk otomatik rehberli araçlar (AGV’ler) uzun bir yol katetti. Hatta 1950’lerin başında depo turlarına başlamadan bu yana uzun bir yol kat etti.
En son nesil depo robotları, otonom mobil robotlar (AMR’ler) AGV’ler ile aynı işlevleri yerine getiriyordu. Malzemeleri dağıtım merkezleri arasında lokasyonda lokasyona hareket ettirirken daha hızlı, akıllı ve daha verimli gerçekleştiriyor.
Ayrıca AMR’ler gömülü teller veya manyetik band rehberliği yerine, depo yapılandırması değiştiğinde kolayca güncellenebilmektedir. Yerleşik bir harita kullanarak da malzeme taşıma görevlerini tamamlamak için dinamik olarak gezinebilirler. Bu robotlar, engellerin önüne geçebilecek kadar akıllıdırlar ve insanlar veya diğer ekipmanların etrafında güvenle gezinebilirler.

Modern robot otomasyonu, temel stok hareketleri ve tamamlama görevlerini yapar. Ek olarak, çalışanların depo koridorlarında dolaştığı, siparişleri toplamak için raftan rafa gezdiği geleneksel “personel malzemeye” modelini de değiştiriyor. AMR’ler, robotlu araçlar süreci ters yöne çevirir. Bunu yaparak malzemeleri personele getirerek personelin seyahat süresinin azaltır. Ayrıca toplama hassasiyeti artar.

Her vardiya başına 16 ila 24 km yürümek zorunda kalan çalışanların raporları abartılmış olabilir. Ancak robotların “yürüyüşü” yapmalarına izin vererek çalışanların seyahatlerindeki verimliliği arttırır. Ayrıca memnuniyetin artacağını hayal etmek zor değildir. Henüz depo otomasyon robotları gelişmiş toplama ve paketleme özellikleri kusursuz bir otomatik toplama ve paketleme işlemi gerçekleştiremez. Ancak bunu başarması uzak değildir. Kiva’yı satın aldıktan sonra ABD’deki tesislerinde mobil robotların kullanımına öncülük eden Amazon’dur. Gelişmiş toplama işlemlerini gerçekleştirmek için robotik teknolojiyi tanımlamak için her yıl küresel bir rekabete destek veriyor.

Depo yönetim operasyonlarında nereye gidiyoruz?

Peki, yapay zeka ve robotlardan oluşan tam bir depo işgücü havuzuna doğru yola çıktık mı? Muhtemelen yakında değil. En yeni depolama sistemleri bile, otomatik işlevlerini yerine getirmek için yapılandırma ve ayarlama gerektiriyor. Aygıtları kontrol eden kuralların ve algoritmaların kendi kendine değiştirilebildiği yapay zeka hala gelişmekte olan teknolojidir. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde gelişecek olan bu uygulamalar maliyetli olacaktır. Ayrıca yalnızca büyük operasyonlara uygun olacaktır.

Açık olan birşey var. İşgücü havuzunuzun otomasyon sistemleriyle geliştirmek veya değiştirmeye başlamak hızlı bir karar değildir. Ayrıca, depo operasyon stratejinize yeni bir otomasyon bileşeni eklemeyi düşünmeden önce dikkat etmek gerekir. Ayrıca, başarılı bir entegrasyonu sağlamak için mevcut sistemleri gözden geçirmek en iyisidir.

Örneğin, en otomatik depoda bile, depo yönetim sistemi (WMS) tüm operasyonun çekirdeğini oluşturur. Stok, sipariş, işgücü yönetimi ve benzerleri ile ilgili kritik verileri depo yönetim sistemi tutar. Düzgün bir şekilde yapılandırılmışsa, depo otomasyon sistemlerini yönetmek için temel sağlar.
Depo yönetim sistemi, olmadan, robotik bir iş gücünü yönetmeye çalışmak insan eşdeğeri yönetmek zor olabilir.
Bugün yenilikçi işletmeler robotik teknolojinin kullanımının tüm operasyonların erişebileceği noktaya gelmiştir. Ayrıca gelişmiş depo otomasyonu ile WMS uygulamalarını entegre etmek için uygulamalar geliştiriyor.

Bu yazı Don White tarafından kaleme alınan Warehouse Robotics: What’s Emerging and Where’s It Headed? yazısından çevrilmiştir.

Son Projelerimiz
Starbucks Depolama Yönetimi ve Dağıtım Optimizasyon Projesi

Starbucks, küresel pazarda yüksek kaliteli kahve sunan lider bir marka…

Projeyi Görüntüle
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle