SAP’den McDermott – “Bütün CRM Kategorisini Yeniden Tanımlayacağız!”

SAP’den McDermott – “Bütün CRM Kategorisini Yeniden Tanımlayacağız!”

SAP’den iyi ve o kadar da iyi olmayan haberler var. İyi haber: Geçtiğimiz çeyrekte ilk defa bulut gelirleri 1 milyar € barajını aştı. O kadar da iyi olmayan haber. Toplam gelirler geçen yılın ilk çeyreğinde 5.285 milyar € idi. Şimdi ise bu yılın ilk çeyreğinde 5.261 milyar € ya geriledi. Bundan dolayı açıklanan verilerin değerlendirildiği telekonferansta McDermott 1 milyarlık önemli psikolojik sınırın aşımına önem verdi.

Bu şirketimizin bulut gelirlerinin 1 milyar € luk sınırı geçtiği ilk çeyrek. Bulut rezervasyonlarında ki artış %25’i geçti ve bunun dışında geçen yıla oranla yıllık büyümede %50 civarında artmış durumda. Bu sağlam bir sonuçtur, beklentimiz yıl boyunca bulut rezervasyonlarının kayda değer şekilde artış göstereceği yönünde.

Konuşmanın geri kalanı CRM’ye, Callidus ve Gigya’yı almalarından da belli olan bu yöndeki büyük isteklerine adanmıştı. Kullanılan dil niyeti açıkça ortaya koyuyordu:

…CRM üzerinde devamlı yoğunlaştığımız şey… O kategoriyi yeniden tanımlamak ve bize has hale getirmek… Dünyanın entegrasyonu merkeze alan uçtan uca kurgulanmış yeni nesil bir CRM kavramına ihtiyaç duyduğunu biliyoruz.

Konuşmada isim vermeden rakip firma Salesforce’a yöneltilmiş bir meydan okuma bile vardı:

Ön büro bulut portföyümüzde üç haneli rakamlarda büyüme gösterdi. SAP S/4HANA bulut ve yazılım büyümesi %9’da bu SAP’nin CRM alanında lider pozisyona geçmek için hazırladığı parlak planın bir getirisi… Pazar liderinin CRM’yi domine ettiği bir dönem vardı. Kimsenin onlara yetişemeyeceği söylenirdi. Pekala, açık olmak gerekirse, biz CRM’yi istiyoruz.”

McDermott, Salesforce’un alanına iyice girerek şunları ekledi:

Bunu müşteri gözünden değerlendirin, dünyadaki tüm CEO’ların ajandasındaki öncelikler benzerdir. Öncelikle, işletme müşterisinin SCV’sini nasıl edinir? Her işletme yeni, rekabetçi ve müşteri tabanlı büyüme devrimini gerçekleştirme peşinde. Bütün çabalarına rağmen, bu güne değin teknoloji endüstrisi ön ofisi yeniden şekillendirecek kabiliyetler ortaya koyamadı. Aslına bakılırsa, kendisine bulut CRM diyen pek çok işletme fahiş fiyatlı ilk nesil SaaS mimarisi üzerine kurulu bir yazılımdan fazlasını sunmuyor. Pek çoklarının SAP’nin CRM hakkında sunduğu yeni vizyona hevesle karşılık vermesinin sebebi bu olsa gerek. Biliyorlar ki değişim geliyor, biz geliyoruz.

Müşteri Odağı

Salesforce CEO’su Marc Benioff’un diline pelesenk ettiği benim firmam müşteri odaklı sözüne karşılık cevap vardır. O da McDermott’un kullandığı dil ilgi çekici. Ayrıca o SAP’nin ana odağının son kullanıcı durumundaki müşteri olduğunu belirtiyor:

Diğerlerinin aksine, SAP’nin konuya yaklaşımı aslında son kullanıcı ile başlıyor. Veri ve sosyal medya üzerine atılan başlıklara bir bakın, müşteriler endişeli. GDPR (Genel Veri Koruma Regülasyonu) çağında işletmeler müşterilere kendi verileri hakkında seçme hakkını nasıl verebilir? Eğer izin alınmışsa, şirketler verileri nasıl koruyabilir, bağlanmak isteyen müşterileri bağlamak, istedikleri şeyleri sunmak onları mutlu ve sadık kılmak şirketlerin yapabileceği yegâne şey.”

McDermott yeni bir markalaşma kampanyası sözü verirken bir yandan da şunları söyledi:

CRM özelinde düşününce, gördüğümüz şey müşterinin bütün değer zincirinin bağlantılı olmasına ihtiyaç duyduğudur. Nasıl bir süreç dizayn etmeliyim, o dizaynı SCV ile bütünleştirip ekonomik değer, müşteri memnuniyeti ve sadakat sağlarken ne şekilde sunmalıyım? Müşterinin çoğunlukla hareket halinde bulunduğunu göz önüne alarak doğru ürünü doğru fiyata doğru yerde müşteriye ulaştırmak, nesnelerin interneti ve sosyal medya perspektifinden bakılınca güçlü ve oldukça yenilikçi bir şekilde birbirleriyle bağlantıdır.

Ve büyük şirketler tüm bunları bir araya getirip sonuçlar üretmekte sıkıntı çekmekteler, eski CRM platformları berrak sonuçlar üretmekten oldukça uzaktalar. Bu yüzden satın alma ve birleşme temelinde bir strateji ürettiklerini görüyorsunuz, aslında bu çok katmanlı şirketler de hiçbir anlam ifade etmiyor, çünkü kurumsal kaynak planlamasına sahip değiller ve şimdi tüm bu karmaşıklık ile bağ kuracak bir yöntem geliştirmek zorundalar. Ki bu bizim zaten yaptığımız ve oldukça iyi olduğumuz iş.

Bu yüzden bizim tüketiciden tedarik zincirine tüm değerler zincirini endüstri ve bulut ile bütünleştirdiğimizi göreceksiniz. Ayrıca derin makine öğrenmesi, nesnelerin interneti ve blok zincirini aplikasyon paketlerimizde kullanıma hazır şekilde sunacağız.

Bir müşteri örneği vererek sözlerine devam etti:

Bir CEO ve onun liderlik takımı ile yaptığım bir görüşmemden şöyle dönüşler aldım: ‘Ödediğimiz ücret arttı, hayal edilebilecek her küçük aplikasyon eklentisi için ücret ödüyorum ve CRM giderlerimiz 18 ay öncesine göre %65 artmış durumda ve CRM’nin bize getirisini göremiyorum’ .  Ayrıca bu az görülen bir durum değil, çünkü kimse SAP gibi kurumsal yazılım pazarında devrimci bir bakış açışı geliştirmedi.

Buna bağlı olarak bazılarının SAP’nin kullanıcı tabanını artıracağını düşünüyorum. Bazıları tamamen yeni kullanıcılardan oluşacak çünkü bu akıllı girişim bazında tamamen yenilikçi bir fikir olacak. Ayrıca artık müşteriler seçme şansları olduğunu görecek ve ‘Verilen fırsatı göze aldığımda, tüm bu karmaşıklık olmadan uçtan uca her şeyi halledebilecek ve bundan daha fazla değer elde edeceksem, neden olmasın?’ diyecekler. İşte bu bizim ulaşmaya çalıştığımız nokta.

Uzun lafın kısası önümüzdeki aylarda SAP’nin gündemini meşgul edecek konu bu ve MCDermott kararlı bir şekilde şunu ifade etti:

“Bütün CRM kategorisini yeniden tanımlayacağız!”

Benim Düşüncem ve McDermott

Milyar Euro’luk mihenk taşının aşılması SAP’nin bulut iş modeli açısından oldukça önemli. Yine de yıllık gelir hedefini 20 milyar € a yükselten San Francisco merkezli Salesforce’u sarsacak bir gelişme değil. Öte yandan Salesforce(ve Oracle)’ın sahasına giren firma özellikle de McDermott’un belirttiği gibi CRM’yi yeniden tanımlayıp kendilerine has hale getirebilirlerse ileride eğlenceli bir gelecek bizi bekliyor demektir.

Bir zamanlar Tom Siebel’in sahip olduğu şeyi Benioff ve Salesforce ele geçirmişti. Tıpkı bir zamanlar veri dünyasını John Cullinane’ın elinden alan Larry Ellison ve Oracle’ın yaptığı gibi. McDermott’un diğer oyuncuları rahatsız edebileceği aşikar. Ancak Benioff, Tom Siebel’e kıyasla çok daha akıllı bir teknoloji ve pazarlama uzmanı. Oyun başlasın.

Bu yazı Stuart Lauchlan tarafından kaleme alınan SAP McDermott – “We are going to rebrand the whole CRM category!” yazısından çevrilmiştir.

Son Projelerimiz
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle
Dijital Dönüşüm Lojistik Danışmanlık Projesi

Durable Grup dijital dönüşüm ile aramıza katıldı. Durable Grup Özbekistan’ın…

Projeyi Görüntüle