Tedarik Zinciri Planlama Araçları

Tedarik Zinciri Planlama Araçları

Tedarik Zinciri Planlama

Planlanması çok karmaşık bir görevdir. Tedarik zinciri yöneticileri, diğer idari görevlerini yanı sıra, ürünler, üretim süreçleri, teknoloji seçimi, malzeme akışları ve kontrol sistemleri ile ilgili planlama faaliyetlerinden de sorumludurlar. Tedarikçi üreticilerin ve onların tedarikçilerinin gibi birçok süreç paydaşı ile ilişki ve yönetim içerisinde olmaları gerekir. Lojistik departmanları, üretim, taşıma ve depolama faaliyetlerinin eşgüdümünden sorumludur.

Etkin tedarik zinciri yönetimi, karmaşık ve zor planlama problemlerinin çözümünü gerektirir. Kombinasyonel doğalarından dolayı, bu büyük ölçekli sistem planlama problemleri genellikle standart matematiksel programlama yaklaşımlarını kullanarak çözmek için çok büyüktür.

Tedarik zincirinin planlamasını yönetmenin etkili bir yolu bir ağ yaklaşımıdır. Geniş kapsamlı tedarik zinciri tasarımı ve yönetimi sürecinin bir parçasıdır. Bundan dolayı toplanmış planlama yaklaşımı planlama ağlarla verimli bir şekilde modellenebilmektedir.

Tedarik Zinciri ağı yönetim çerçevesi

Bir tedarik zinciri ağını organize ederek üretim ve dağıtım faaliyetlerinin organizasyonu ile katma değer üreten şirketlere “Ağ Şirketi” diyebiliriz. Bir ağ şirketi için ağ tasarımı ve ağ yönetimi için çerçeveyi süreci dört aşamada sıralayabiliriz,

  1. İlk adım, ağ şirketi tarafından, her program etkinliğine farklı görevler icra edebilecek potansiyel tedarikçilerin tanımlanmasıdır. Bu potansiyel tedarikçileri belirledikten sonra firma onları zincirin belirli yönleri üzerinden teklif vermeye davet eder. Teklifi yanıtlamak için, teklif veren firmaları belirli bir zaman içinde üretim kapasiteleri değerlendirmelidir. Üzere toplam bir üretim planı hazırlamalıdırlar. Farklı yaklaşımlar kullanılabilmektedir.
  2. Teklifler toplandığında, ağ şirketi tedarik zincirini planlar ve zaman içindeki talep değişimine göre dinamik olarak yönetir. Ayrıca bu ikinci adımda hedef, ağ tedarikçileri, taşeronlar, iş birimleri ve lojistik servis sağlayıcıları belirlenmekte ve şebekeyi faal hale getirmek ve işletme maliyetlerini en aza indirmek için kimin seçilmesi gerektiği belirtilmektir. Dahası teklif veren firmalara ihale sonuçlarının başarılı olup olmadığı konusunda bilgi verilmektedir.
  3. Üçüncü adım, teklifleri kabul edilen tüm firmalar tarafından ayrıntılı bir üretim planının oluşturulmasıdır. Ayrıca bu, toplam üretim planlaması aşamasında belirlenen en iyi potansiyel ekipmana dayalı olarak yapılabilmektedir. Dahası kesin bir zaman-fazı iş yükü toplu üretim planında tanımlanan işlemci düğümlerine atanır.
  4. Dördüncü ve son adım kontrol döngüsüdür. Ağ şirketi, üretim planını tedarikçilerin üretim raporlarıyla karşılaştırmaktadır. Ayrıca nihai ürünün zamanında teslimini sağlamak için gerekli düzeltmeleri yapmaktadır. Burada bir operasyon kontrol görevi üstlenilmektedir.

Bu yaklaşım, pratik problemlere uygulanabilir çözümler üretebilmektedir. Ayrıca sunulan yaklaşım, üretim planlaması aşamasını basitleştir. Bir tedarik zinciri tedarikçisine esnek ağlarını yönetmelerinde yardımcı olabilecektir. Toplu planlama bu konuda oldukça önemlidir. Ayrıca hangi işlemci düğümlerinden yararlanılacağını belirleyecektir. Ayrıntılı model ise operasyonların daha iyi kontrolü için kesin bir plan sunar.

Son Projelerimiz
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle
Dijital Dönüşüm Lojistik Danışmanlık Projesi

Durable Grup dijital dönüşüm ile aramıza katıldı. Durable Grup Özbekistan’ın…

Projeyi Görüntüle