Ücretsiz İade Tedarik Zinciri’nde Milyarlarca Dolara mal oluyor

Ücretsiz İade Tedarik Zinciri’nde Milyarlarca Dolara mal oluyor

Ücretsiz iade tedarik zincirine milyarca dolara mal oluyor. Ters lojistik bir sayı oyunudur. Ve sayılar şaşırtıcı. Tersine Lojistik Derneği’ne göre, yılda 550 milyar dolardan fazla getiri kanallardan geçiyor. E-ticaret büyümeye devam ettikçe artacağı kesin bir rakam. Ancak iade buna bir etki etmiyor.

İkincisi, birçok çevrimiçi perakendeci iadelerde ücretsiz nakliye sunduğundan, ters lojistik pahalı bir iş haline gelmiştir. Aslında, iadeler, her yıl 10 milyar sevkiyat üretiyor. Ayrıca 50 milyar dolarlık büyük bir kâr kaybı taşıyor.

Ücretsiz iadelere gelince, müşteri dostu bu politikayı oluşturmaktan büyük ölçüde Amazon sorumludur. Sonuç olarak, bugün, internetten alının ürünlerin iade oranları yüksektir. Hatta artık mağazadan satın alınan ürünlerin seviyesinin üç katından fazla olduğu ortaya çıkıyor.

İade’nin Lojistikte Getirisi Yok

Geçen yıl ankete katılan müşterilerin yarısından biraz azı, ücretsiz gönderimin olumlu bir getiri olarak yorumlamıştır. Bu deneyiminin en büyük belirleyicisi olduğunu söylerken, dörtte üçü, iade deneyiminin kendisinin daha fazla satın alma için bir perakendeciye geri dönme kararını önemli ölçüde etkilediğini bildirdi.

Müşterilerin %97’sinin büyük bir kısmının geri dönüş deneyimlerinin olumlu olduğu bir perakendeciden alışveriş yapma olasılığının yüksek olduğunu buluyor.

Aslında, Amazon, ücretsiz iade politikasını, daha önce kapsamda olmayan bir dizi ürünü, aralarında ev eşyaları ve mutfak aletleri de içerecek şekilde genişlettikten sonra geçen ay biraz daha sıkı bir şekle çevirdi. Şirket, söz konusu hareketin “müşteri deneyiminde sürekli yenilik yapma” stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Bu tür yenilikler maliyetlidir ve müdahale gerektirir. Tedarik zincirleri her şeyden önce ileri teslimat için üretilmiştir. Bu nedenle yatırımın büyük bir kısmının bu kısma sürpriz değildir.

Tersine lojistik segmenti mutlaka verimsizliklere yol açmıştır. Örneğin, dağıtım merkezleri, çeşitli boyutlardaki paketlerin ve ürünlerin karışımı için değildir. Sevkiyatları kolaylaştırmak için tekdüze ambalaj ve dökme yüklü paletlerle başa çıkmak üzere tasarlanmış ve donatılmıştır. Bu anlamda iade lojistiği verimli bir tedarik zinciri için büyük bir problemdir.

Verimlilik Merkezli İade Depoları

Ancak, iade lojistiğinin hacimleri büyüdükçe, bu tür ortak depolar artık mümkün olmayabilecektir. Bunun yerine, yalnızca ters lojistik işine adanmış merkezi iade merkezlerinin daha fazla kullanılmasını bekleyebilirsiniz.

Bu tür kurulumların en büyük avantajlarından biri, öncelikle sevk etmek işlevi konusunda eğitim almış işçilerin, şu anda hem normal lojistik operasyonların hem de iadelerin yapıldığı ortak depolarda birincil görevlerinden ayrılmayacak olmalarıdır. 

Hem üçüncü taraf sağlayıcılardan ve danışmanlık firmalarından hem de lojistik firmalarından ters lojistik sorununda daha fazla teknoloji düzeltmesi olacağını bekleyebiliriz.

Araştırmalar, alışveriş yapanların, gönderim bedelleri ile uğraşmak yerine mağazalarda internetten aldıkların ürünlerin iadesini yapmayı tercih ettiklerini gösteriyor. Tedarik zincirinde sıklıkla olduğu gibi, iyileştirmeler hayatı daha kolay ve daha rahat hale getiriyor.

Bu yazı Toolbox.com’dan Türkçe’ye çevirilmiştir.

Son Projelerimiz
Sudesan Depolama, Üretim Planlama ve Envanter Optimizasyon Danışmanlık Projesi

Sudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…

Projeyi Görüntüle
Sagaza Depo, Planlama ve Lojistik Sistem Geliştirme Projesi

Sagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…

Projeyi Görüntüle
John Galt Solution Tedarik Zinciri Planlama Çözümleri

Uçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…

Projeyi Görüntüle
Decathlon Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Poseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…

Projeyi Görüntüle
Eczacıbaşı-Monrol, Tedarik Zinciri Yönetiminde CRM Uygulamaları

1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…

Projeyi Görüntüle
Rebul Tedarik Zinciri Danışmanlık Projesi

Kozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zinciri Yönetimi Danışmanlığı ve Dijital Dönüşüm Projesi

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…

Projeyi Görüntüle
Groupe PSA Yedek Parça Depo Konsolidasyon ve Depo Tasarım Projesi

Otomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…

Projeyi Görüntüle
Tedarik Zincirinde Dijital Dönüşüm Danışmanlık Projesi

Tedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…

Projeyi Görüntüle
Dijital Dönüşüm Lojistik Danışmanlık Projesi

Durable Grup dijital dönüşüm ile aramıza katıldı. Durable Grup Özbekistan’ın…

Projeyi Görüntüle