Basım, Kağıt ve Kırtasiye alanında 32 yıllık tecrübesi ile Türkiye’nin sektöründe en büyük kuruluşu olan UMUR, Poseidon Consulting ile Tedarik Zinciri Optimizasyonu projesini başlattı.
Umur Şirketler Grubu
Dudullu OSB, Gebze OSB, Çerkezköy’deki 130 bin m2 üretim ve depolama alanı bulunmaktadır. Ayrıca, 230 makinelik üretim parkı vardır. Bununla beraber 600 personeliyle, geniş satış ve dağıtım ağı sağlamaktadır. UMUR Türkiye’nin 81 ilinde ve 5 kıtaya yayılan 50 ülkedeki müşterilerine hizmet vermektedir. UMUR, bu proje ile Poseidon’nun küresel tedarik zinciri’ndeki bilgi birikimi doğrultusunda lojistik network yapılanmasını en üst seviyede kullanmayı hedeflemektedir.
Tedarik Zinciri Optimizasyonu
Tedarik zinciri optimizasyonu, bir tedarik ağında verimliliği ve performansı artırmaya yarar. Bunun için yapay zeka ve Nesnelerin İnterneti gibi kaynakların en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Kuruluşların tedarik zincirleri, başarılı müşteri deneyimleri için büyük önem taşıyan kritik bir iş sürecidir. Yüksek performanslı bir tedarik zinciri, iş verimliliği ve yanıt verebilirliği sağlar. Böylece müşteriler, hem kuruluş için kârlı olacak hem de tedarik zinciri sürdürülebilirliğine katkıda bulunacaktır. Bu şekilde istediklerini istedikleri zamanda ve yerde elde ederler.
Başarılı bir tedarik zinciri optimizasyonu sürecinde gerçekleşen üç aşama bulunmaktadır.
- Tedarik zinciri tasarımı: Depo tesislerinin nerede konumlandırıldığı önemlidir. Ayrıca bunlar arasında ürün akışının nasıl gerçekleştiği gibi ağ tasarımı süreçleri ile talep tahmini yapılmalıdır. Sonrasında arz oluşturulması ve üretim operasyonlarının planlanması ve zamanlanması gibi stratejik hedefleri açıklar.
- Tedarik zinciri planlaması: Tedarikçiden müşterilere mal, hizmet ve bilgi tesliminin optimize edilmektedir. Arz ve talebin dengelenmesi için stratejik bir tedarik zinciri devreye alma planını oluşturulmalıdır. Stok planlamasını ve varlıkların koordinasyonunu içerir.
- Tedarik zinciri yürütme: Yürütme odaklı uygulamalar ve sistemler üzerinde durur. Depo ve stok yönetimi, nakliye yönetimi, küresel ticaret yönetimi ile gerçek zamanlı karar desteği, tedarik zinciri görünürlüğü ve sipariş yönetimi sistemleri gibi diğer yürütme uygulamaları.
Dünyada iyi performansa ulaşmada gerekli olan tedarik zinciri planlaması için teknoloji tek başına yeterli değildir. Planlama sürecine ve teknolojinin bu süreçleri nasıl desteklediğine odaklanılmalıdır. Ayrıca faydaların elde edilebilmesi ve sürdürülebilmesi için çözümün organizasyonel bileşenleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Satış ve Operasyon Planlama (S&OP), “yeni ve mevcut ürünler için müşteri odaklı pazarlama planları ile tedarik zinciri yönetiminin entegre edilmesi sayesinde sürekli olarak rekabet avantajı elde etmek için operasyonların stratejik olarak yönlendirilmesi yeteneğini sağlayan bir süreçtir. Bu süreç, bütün iş planlarını tek bir plan kümesi olarak bir araya getirmektedir