Geleneksel perakende satış modelindeki pek çok dağıtım merkezi, dalga toplama yöntemini benimser. Toplu işleme, büyük siparişlerde sevk edilen çok sayıdaki SKU’yu verimli bir şekilde yönetir. Ancak günümüzün hızla değişen pazarında en iyi yaklaşım olduğu söylenemez. Dağıtım merkezlerinde depo yönetimi oldukça önemlidir.
Perakende sektördeki büyük trendler ve değişmekte olan tüketici talepleri dalgalı sipariş toplamayı daha zor hale getiriyor:
Bu etkenler dağıtım merkezi ve depo yöneticileri için büyük bir sorun yaratıyor ve AS/RS sistemini kullanan dağıtım merkezleri büyük mücadele veriyorlar. Çok kanallı sipariş karşılamanın sürekli değişen ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için dalgasız yönetim ile yenilikçi depo yürütme yazılımının (WES) gerekli kılıyor.
Depolar, geleneksel olarak toplama ve sıralama için bir dizi işleme dalgasına dayanır. Başlamış seviyesindeki Depo Yönetim Sistemleri (WMS), teslim tarihleri, ürün boyutu, depodaki yer ya da toplayıcılar için seyahat süresi gibi ortak özelliklere dayalı siparişler düzenler.
Bir depo yönetimi alternatifi ise dalgasız toplama yöntemidir. Her sipariş, bir dizi kurallara dayalı olarak, birer birer toplama için serbest bırakılmaktadır. Dolayısıyla bu yöntem daha dinamiktir. Bu yöntemde kritik olan, dalgalar arasında toplamanın durdurulmasına veya kesilmesine gerek kalmamasıdır. Her sipariş alındığı gibi paketleyiciye gönderilir. Müşteriye giderken sipariş almak için gereken zamanı azaltacaktır.
Dalga toplama işleminde, büyük bir sipariş grubu, işleme için bir toplu iş olarak düşer. Bu siparişler için gerekli olan ürünler daha sonra toplanmaktadır. Ayrıca çeşitli bölgelerdeki diğer öğelerle birlikte, bireysel müşteriler için sıralanacak şekilde bir birim sıralayıcı veya bir paket alanı gibi merkezi bir konuma getirilir.
Bununla birlikte, geleneksel bir Dağıtım Merkezinde toplamalar düzgün şekilde koordine edilmediğinde, sorunlar ortaya çıkıyor. Ekipman sık sık paketlenmek üzere toplanacak tüm öğeleri beklemektedir. Bütün siparişler tamamlanıncaya dek dalga son bulamaz, bu sırada bir sonraki dalga için ekipman ve sistemler kullanılabilmektedir. Sonuç olarak, toplayıcılar bir sonraki dalgayı beklerken boşta beklerler. Toplama yüzleri, sorter makineleri ve paketleme istasyonları da az kullanılmaktadır.
Dalga işleme ile, toplayıcı seyahat süresi azaltmaktadır. Böylece emirleri teker teker almaktan daha etkili olacaktır. Bununla birlikte katı otomatik dalga yönetiminde aşağıdaki üç senaryodan biri Dağıtım merkezinde ortaya çıkar:
Dağıtım merkezinizde bu sorunlardan herhangi biri yaşanıyorsa, sipariş işlemesi depo yönetim sisteminiz problem yaşıyor demektir. Yüksek SKU hacmi ve hızını idare eden sistemleri otomatikleştirmek için bu yaklaşım iyi çalışır. Ancak doğaları gereği karmaşıktır ve üzerinde değişiklik yapmak için zaman ve masraf gerektirir. Genellikle, gerçek zamanlı olarak bilgi iletmez. Ayrıca bir Dağıtım merkezinde iş akışını izlemek ve kontrol etmek için tek bir sistem olarak işlev görürler.
Bu kısıtlamalarla karşı karşıya kaldıysanız, depo yürütme tarafından bağımsız bir şekilde koordine edilen işlevlere sahiptir. Böylece depo yönetiminizde dalgasız bir şekilde çalışmasını yeniden düşünebilirsiniz.
İngilizce orijinal metin supplychain247.com sitesinde Mark Owen tarafından yayınlanmıştır.
Starbucks, küresel pazarda yüksek kaliteli kahve sunan lider bir marka…
Projeyi GörüntüleSudesan, 1965 yılında kurulduğundan beri her geçen yıl ürün yelpazesini…
Projeyi GörüntüleSagaza, Türk bir kadının moda tutkusundan doğan bir hikayedir. İspanya’nın…
Projeyi GörüntüleUçtan uca tedarik zinciri planlama çözümlerinin önde gelen sağlayıcılarından John…
Projeyi GörüntülePoseidon Danışmanlık olarak Decathlon Türkiye’ye, depo operasyonlarında Depo Tasarımı ve…
Projeyi Görüntüle1985 yılında kurulan, 1995 yılında Bozluolçay ailesi (Bozlu Holding) tarafından…
Projeyi GörüntüleKozmetik üretimi ve perakende satış alanında 126 yıllık tecrübesi ile…
Projeyi GörüntüleTürkiye’nin en büyük çiftçi kooperatiflerden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin uluslararası…
Projeyi GörüntüleOtomobil üreticisi ve mobilite sağlayıcısı Groupe PSA’nın Türkiye’deki temsilcisi Groupe…
Projeyi GörüntüleTedarik zincirinde, hammadde üreticisinden, son tüketiciye kadar hareket eden hammadde…
Projeyi Görüntüle