Lojistik Sektöründe Depo Yönetimi ve Tedarik Zinciri
Lojistik sektörü son yıllarda hızla gelişiyor. Bu değişim ve gelişime uygun olarak lojistik terimlerine yeni terimler eklenmektedir. Lojistik denilince aklımıza ilk gelen kelimelerden biri depo yönetimi ve tedarik zinciri”dir. Tedarik zinciri nedir? Kısaca şöyle tanımlamak mümkündür, tedarik zinciri: Ürün ve hammadde temin ederek, bu hammadde ve ürünleri müşterilere dağıtma iş ve işlemlerine verilen isimdir. Tedarik zincirinde hammadde temin eden tedarikçiler, üreticiler, depolar, depolama işlemleri, dağıtım araçları ve mağazalar yer alır. Tedarik zinciri ve depolama bir bilgi yönetimi işidir, işletmenin karlılığında önemli bir unsurdur.
Depolama ve Depo Yönetimi Uzmanlık İsteyen Bir Alandır
Depo yönetimi uzmanlık isteyen bir alandır. Depo yönetimi alanında çalışmak isteyen uzmanların analitik düşünme yeteneklerinin öne çıkması gerekir. Ayrıca lojistikte depo yönetimi sağlıklı bir şekilde yapılmazsa, hatalar kaçınılmaz hale gelecek ve bu hatalar müşteriye yansıyarak güven kaybı kaçınılmaz olacaktır. Depo hareketlerinin doğru olarak zamanında ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi, depolamanın, sınıflandırmanın, istiflemenin ve yükleme işlemlerinin en doğru şekilde en uygun araçlarla yapılması gerekmektedir. Ayrıca bugün depo yönetimi konusunda gelişmiş yazılımlar, istifleme metotları, yükleme araçları vardır.
Bilgi Çağı’nın Olanakları Depolama ve Tedarik Zinciri Yönetimini Kolaylaştırmıştır
Gelişen iletişim, teknoloji ve depolama yönetimlerini de daha modern hale getirmiştir. Depolama yönetiminde eksiksiz, yapılması gerekir. Ayrıca doğru ve zamanında hizmet üretebilmek için doğru bir planlama gerekmektedir. Bu da ancak yetkin çalışanları ile mümkündür, insan kaynakları her yerde olduğu gibi yönetimi ve lojistik alanında da son derece önemli bir husustur. E ticaretin geliştiği, Kapıdan kapıya teslimatların yaygınlaştığı böyle bir zamanda depolama, sınıflandırma, istifleme, ambalajlama, yükleme ve dağıtım işlemlerinin hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Fiziki Yeterlilik, İnsan Kaynaklarında Yetkinlik, Teknolojik Altyapı Önemlidir
Lojistik sektöründe depo yönetiminin uzmanlık alanı olduğunu Poseidon Danışmanlık olarak özellikle bir daha belirtmek isteriz. Depo yönetimi dediğimizde hammadde tedariğinden üretime kadar uzanan bir yol bulunmaktadır. Ayrıca ürünün depolanmasından dağıtıma ve müşteriye ulaştırılması kadar geçen sürede gerçekleştirilen iş ve işlemlerden oluşur.
Dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, deponun fiziki yapısının yeterli olması bulunur. Ayrıca depo çalışanlarının yetkin olması, doğru yazılımlar ve teknolojik altyapı olmalıdır. Dahası depo yönetimin desteklenmesine dikkat edilmelidir. Elbette, kalite yönetim sistemlerinin depolarda hayata geçirilmesi denetim ve işleyişin iyileştirilmesi açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Depolama ve yönetimi konusunda tecrübeniz yoksa depolama ve yönetimini yolda öğrenmeyin. Bunun yerine, yönetimi, tedarik zinciri yönetimi konusunda danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.