Bu yazımızda stok yönetimi nedir ve nasıl yapılır sorularını yanıtlayacağız. Stok yönetiminin kusursuz yapılabilmesi için ilk olarak stok yönetiminin konusunun iyi anlaşılması gerekir. Stok, firmanın üretilip satışa hazır duruma getirdiği, depolanmış malların toplam miktarı olarak açıklanabilir. Ancak bu durum bazen firmalara, büyük zararlar vermektedir. Stok yönetimiyle bu problemin önüne geçilebilir. Bunun için oldukça iyi kullanılmalıdır. Stok yönetiminde, işletmeler için ihtiyaç duyulan ürünler değerlendirilerek en uygun şekilde temin edilmesi sağlanılır.
Sistemin amacı, istenilen ürünü doğru zamanda hazır halde bulundurmaktır. Ayrıca bunu işletmenin yapısına göre ekonomik olarak en uygun şekilde yapması bu işin püf noktasıdır. Stok yönetimi ile ürünlerin hareketleri sürekli olarak kontrol edilir. Bu durumda stok durumu sürekli göz önünde bulundurulabilir. Stok yönetiminin en temel değeri, her türlü stok durumuna karşı en iyi hizmeti verebilmesidir. İşletmeler iyi hizmeti verecek düzeye gelmek için stoksuz kalmamalıdır. Bu sistemle bu olasılık en düşük seviyede tutulur. Ayrıca firmanın karını en üst seviyeye getirecek şekilde stok yönetimi gerçekleştirmesine olanak sağlar.
Stok Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sistem genel olarak, takibe dayalı bir süreçtir. Bu süreç gelişmiş yazılımlar ve kağıt kalem, excel şablonları gibi yöntemlerle gerçekleştirilir. Stok yönetiminin takibe dayalı bir yönetim şekli olması nedeniyle özel yazılımlar dışındaki yöntemler karışıklığa sebebiyet vermektedir. Ayrıca bazı hatalar ciddi kayıplara neden olabilmektedir. Excel şablonları ile yapılacak stok yönetimi, genellikle küçük ölçekli firmalar tarafından tercih edilmektedir. Bunun için maliyetsiz bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Ancak bu yöntem, firma büyüdükçe problemlerle karşılaşacaktır. Bunun en temel nedeni insan hatasına açık olmasıdır.
Teknolojinin ortaya çıkmasıyla beraber daha çok tercih edilen yöntem, stok yönetimi programı kullanmaktır. Stok sistemi, her ölçekte işletmeye ve her türlü ihtiyaca göre özelleştirilebilmektedir. Stok yönetimi programı olarak adlandırılan bu programların belli başlı özellikleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Stokta tutulan malzemelerin takibi,
- Depo tanımlama,
- Raporlama,
- Stok analizi,
- Sınıflandırma ve sınıflandırmaya göre listeleme seçenekleri,
- Stok durumu.
Sisteminin Avantajları
Stok yönetiminin belli süreçleri bulunur. Bu süreci doğru yönlendirebilmek oldukça önemlidir. Sistem, firmaların hem maliyet hem de zaman kazanması bakımından değer sağlar. Stok yönetimin avantajları şu şekilde sıralanabilir;
- Ürün kaybını en aza indirir,
- Üretim süreçlerinin doğru bir şekilde planlanmasına yardımcı olur,
- Gereksinimleri doğru belirlemeye yardımcı olur,
- Üretim sürecinin devamlılığını sağlar,
- Üretim kesintiye uğramamasına yardımcı olur,
- Tedarik süreçlerinin düzene girmesini sağlar.